"הוא מסתגר, אוטם חלונותיו, מגיף תריסיו מפני זיוו של אור ובעיצומו של יום בורא לו לילה" (ויליאם שיקספיר, מתוך המחזה "רומיאו ויוליה")
כמו בציטוטו של שיקספיר לעיל, פעמים רבות בחיים הרגשנו עצובים, מדוכדכים או מרוקנים אנרגטית וידענו שהיום אנחנו ב"דיכי" משמע, בדיכאון. עם זאת אנשים מסוימים יחוו בחייהם שינוי חריג במצב רוחם שימשך לאורך זמן ויגרום להם לכאב נפשי רב. ישנו הבדל משמעותי בין מצב רוח ירוד במעט לבין הדיכאון הקליני. דיכאון הינו הפרעת מצב רוח שבאופן כללי מתאפיינת בתחושת ייאוש, אובדן משמעות, עצבות עמוקה וסבל אישי רב. המתמודדים עם דיכאון חיים בדרך כלל מתוך חוסר תקווה לגבי עתידם או מצבם, מתוך ריק פנימי ומתוך תחושה שהכול חסר טעם. כשאנשים מדברים על דיכאון במובן הקליני של המילה לרוב הם מתכוונים לדיכאון קשה-דיכאון מז'ורי (קרסון, בוצ'ר ומינקה, 1998).
ישנם ארבעה סטים של סימפטומים בדיכאון: מצב רוח, מחשבתיים או קוגניטיביים, הנעתיים ופיזיים. הפרט לא חייב לחוות את כל הסימפטומים הללו בשביל להיות מאובחן, אבל ככל שיש יותר כך נהיה בטוחים שהוא סובל מדיכאון.
MDD – דיכאון מז'ורי על פי ה- DSM – American Psychiatric Association יאובחן כאשר:
A. על הפרט לחוות לפחות חמישה מהבאים למשך שבועיים לפחות, מצבים אלה מייצגים שינוי וודאי מתפקודו קודם:
1. מצב רוח מדוכא או 2. אובדן עניין או הנאה.
3. שינויים משמעותיים במשקל או שינויים ברמת התיאבון.
4. חוסר/ יתר שינה.
5. תסיסה או פיגור פסיכו- מוטורי.
6. תשישות או אובדן אנרגיה.
7. רגשות של חוסר ערך או אשמה מופרזת.
8. בעיות ריכוז והססנות.
9. מחשבות חוזרות על המוות, רעיונות או ניסיון או תכנית ספציפית.
B. הסימפטומים לא עונים להפרעה דו קוטבית.
C. הסימפטומים גורמים למצוקה קלינית משמעותית או ליקוי בתפקוד החברתי, התעסוקתי או בתחומי תפקוד אחרים.
D. אינם השפעות פיזיולוגיות של שימוש בחומרים או מצב רפואי כללי.
E. אינם תוצאה של אבל, אלא אם עבר חודשיים מהאובדן והסימפטומים נמשכים.
הפרעת דיכאון עשויה להתפרץ כבר בגילאי ה-20 וגם מבוגרים יותר יסבלו ממנה. לרוב היא מופיעה בקרב מבוגרים צעירים ולעתים קרובות תחזור מספר פעמים במהלך החיים. גורמי הסיכון לדיכאון קשה תלויים בגנטיקה המשפחתית, המגדר ואף במצב המשפחתי חברתי של הפרט. דיכאון קשה הינו הפרעה שכיחה הכרוכה בסיכון גבוה להתאבדות וגורמת לסבל רב ולנזקים כלכלים חברתיים חמורים. (קרסון, בוצ'ר ומינקה, 1998).
אם אתם מרגישים שמשהו ממה שכתוב כאן מדבר אליכם או שאתם רוצים לדעת עוד – פנו אליי בטלפון 052-325-2141 או דרך הטפסים באתר, על מנת שנבדוק האם משהו מכאן רלוונטי אליכם ומה הדרך הטובה והנכונה להתמודד.